Volkskrant artikel Jac Vries over Grondbelasting

Vanochtend verscheen in de Volkskrant een artikel waarin de voorzitter van WoningBouwersNL, Jac Vries, zijn inzichten deelt over de voorgestelde grondbelasting. Deze belasting, die veronderstelde ‘winsten’ op woningbouwgrond wil afromen, heeft mogelijk grote gevolgen voor onze sector. Een paar belangrijke punten uit het interview van Jac Vries:

– Er zijn aanzienlijke inspanningen en investeringen nodig voordat een bouwproject van de grond komt. De bouw van een woonwijk is een langdurig proces dat jaren kan duren en met talloze uitdagingen gepaard gaat. Van het egaliseren van de grond tot het verkrijgen van de nodige vergunningen – elke stap vereist geduld en middelen.

– Grondontwikkeling is risicovol. Naast succesvolle projecten zijn er ook veel projecten die niet van de grond komen, met aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg. Dit is een cruciaal aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien in de discussie over de nieuwe grondbelasting.

– De samenwerking met gemeenten en provincies is een belangrijke factor in het succes van bouwprojecten. Gemeenten stellen steeds meer eisen aan bouwplannen, zoals het percentage betaalbare woningen en duurzaamheidseisen. Deze veranderende regels maken het werk van projectontwikkelaars complexer en tijdrovender.

– De waarde van de grond stijgt niet alleen door de bestemmingswijziging, maar ook door de waarde die projectontwikkelaars zelf toevoegen door hun werk en investeringen. Een eerlijke waardering van deze bijdrage is essentieel in deze discussie.

Het hele stuk is te lezen in de Volkskrant

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie