Premium

WoningBouwersNL ziet kansen voor een opleving van de nieuwbouwmarkt in 2024

Ondanks een significante daling in de verkoop van nieuwbouwwoningen in de afgelopen twee jaar, zijn de vooruitzichten voor de nieuwbouwwoningmarkt voor 2024 positief. Dit meldt WoningBouwersNL in haar halfjaarlijkse Thermometer koopwoningen, een uitgebreide analyse van de huidige staat en vooruitzichten van de woningmarkt. Volgens de branchevereniging toont de verkoop van bestaande woningen tekenen van herstel, wat een gunstig effect heeft op de nieuwbouwmarkt.

De analyse identificeert enkele cruciale factoren die kunnen bijdragen aan de heropleving van de nieuwbouwmarkt, waaronder de toegenomen vraag naar grondgebonden woningen, een stabiele economische omgeving met een groeiende arbeidsmarkt en een lichte daling van de hypotheekrente, maar boven al de explosieve stijging van de leencapaciteit. Zo kan een alleenstaand huishouden minimaal € 67.000 extra lenen voor het kopen van een energiezuinige nieuwbouwwoning. Deze ontwikkelingen creëren een optimistisch klimaat voor zowel kopers als bouwers.

WoningBouwersNL benadrukt echter dat de medewerking van de overheid essentieel is om deze positieve trends te ondersteunen en verder te stimuleren. Een flexibeler beleid met betrekking tot nieuwbouwprojecten en een aanpassing van de huidige reguleringen kunnen een aanzienlijke impuls geven aan de bouw van nieuwe woningen, waardoor de krapte op de woningmarkt effectief wordt aangepakt.

Woningmarktonderzoeker Jannes van Loon licht toe: “Alle dure beleidswensen van de afgelopen jaren moeten wel door iemand betaald worden. Als we twee derde van de nieuwbouwwoningen ‘betaalbaar’ op moeten leveren, dan kan dat niet zonder financiële ondersteuning van het Rijk. Ook is het essentieel dat overheden marktpartijen toestaan om te bouwen voor de vraag. Het merendeel van kopers vraagt om een grondgebonden woning, terwijl overheden nu met name plannen toestaan met heel veel appartementen”.

De branchevereniging roept hierom om samen te werken met de bouwsector om de belemmeringen voor de realisatie van nieuwe woningen weg te nemen.

Voor meer informatie en inzichten over de Nederlandse woningmarkt, verwijzen we naar het volledige rapport Thermometer Koopwoningen voorjaar 2024 van branchevereniging WoningBouwersNL en ook de lancering van de Thermometer kunt u hieronder terugkijken.

Ingelogde leden kunnen hieronder de Thermometer downloaden. Bent u geen lid en wilt u de 5-minuten versie ontvangen? Stuur een bericht naar info@woningbouwersnl.nl

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie