Premium

Ingezakte verkoop nieuwbouwwoningen leidt af van gezonde fundamenten nieuwbouwmarkt

Aan een aantal uitzonderlijk goede jaren op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen is door de extreem gestegen rente abrupt een eind gekomen. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen van WoningBouwersNL. De verkoop van nieuwbouwwoningen is in de tweede helft van 2022 met maar liefst 43% gedaald.

De daling van de nieuwbouwverkopen is in 2023 versterkt: in januari en februari lag het verkoopvolume maar liefst 50% lager dan in 2022. De huidige inflatie, extreme rentestijgingen en geopolitieke onrust hebben volgens de branchevereniging een grote impact op de nieuwbouwwoningmarkt. Consumenten zijn pessimistisch over de economie en de woningmarkt. Voor de nieuwbouwmarkt is het een probleem dat consumenten eerst hun huidige woning willen verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen. Toch blijven de fundamenten van de woningmarkt sterk: “Huiseigenaren hebben gemiddeld genomen veel vermogen, de economie creëert nog steeds veel nieuwe, goede banen en de salarisstijgingen van de afgelopen maanden compenseren een goed deel van de sterke stijging van de hypotheekrente”, aldus Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL.

Desondanks ziet WoningBouwersNL een paar flinke risico’s voor de toekomst. Zo worstelt de markt met de aangekondigde regelgeving waarmee de huurwaarde van nieuwbouwwoningen wordt verlaagd. Daarnaast zet het hoge percentage woningen dat onder de marktwaarde moet worden gebouwd de winstgevendheid van projecten onder druk. In sommige gevallen worden projecten hierdoor simpelweg afgesteld en dat komt de koper uiteindelijk niet ten goede.

Leden kunnen hieronder de Thermometer downloaden. Bent u geen lid en wilt u de 5-minuten versie ontvangen? Stuur een bericht naar info@woningbouwersnl.nl

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie