Premium

Nieuwe halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen

 

Lege schappen door extreme verkoopcijfers

Krapte voor kopers loopt verder op

 

Hoge verkoopaantallen en steeds kortere verkooptijden zorgen voor een extreem laag aanbod nieuwbouwwoningen. Met momenteel nog geen 2400 aangeboden nieuwbouwwoningen landelijk hebben consumenten vrijwel geen keuze meer wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van haar halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen.

Door de combinatie van een fors woningtekort en een structureel tekort aan locaties waarop nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd enerzijds, en een niet aflatende vraag naar nieuwe woningen anderzijds dalen de verkooptijden van nieuwe woningen. Ook lopen de prijzen van nieuwe woningen steeds verder op al is die toename vooralsnog beperkt gebleven tot zo’n 6 procent. Vooral de markt voor grondgebonden woningen is met een krapte indicator van 1,1 het laagste ooit gemeten, aldus woningmarktonderzoeker Jannes van Loon.

Doordat volgens WoningBouwersNL het beleid er in toenemende mate op gericht is om binnenstedelijke appartementen toe te voegen, waar de markt juist vraagt om eengezins-koopwoningen, ontstaat een mismatch tussen vraag en aanbod.

Het gevolg van de extreme schaarste aan woningen is dat consumenten die te vaak achter het net vissen bij de aankoop van een nieuwbouw- of bestaande woning, dan maar besluiten om helemaal niet meer te verhuizen. “Het gebrek aan nieuwe woningen leidt ertoe dat mensen dan maar in hun huidige woning blijven en deze door middel van verbouwingen proberen naar hun wensen te vormen. Denk hierbij aan op- en aanbouwen, maar ook aan mensen die in een tuinhuisje een werkplek maken, of mensen die een vakantiehuisje kopen” aldus Van Loon. Dit is volgens WoningBouwersNL onwenselijk, omdat deze mensen op hun beurt hun huis niet te koop zetten voor doorstroming. Het aantal nieuwe woningen dat op de markt wordt aangeboden stokt hierdoor.

Wie het nog wel lukt om een huis te kopen, neemt steeds grotere risico’s bij de financiering van woningen. “Starters en doorstromers nemen de laatste twee jaar steeds vaker een hypotheek zónder NHG Garantie, waardoor ze bij gedwongen verkoop mogelijk met een restschuld achterblijven. “

Wilt u de 5-minuten versie ontvangen? Stuur een bericht naar info@woningbouwersnl.nl 

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie