Premium

Woningmarkt lichtpunt in donkere tijden

Gunstig moment voor doorstromers om nieuwbouwhuis te kopen

 

WoningBouwersNL: “Cocktail van prijsstijgingen in de bestaande bouw, lage hypotheekrentes en gunstige prijsontwikkeling van nieuwbouwhuizen speelt doorstromer in de kaart”

De samenloop van forse prijsstijgingen in de markt voor bestaande woningen, gematigde prijsstijging voor nieuwbouwwoningen en de extreem lage rente maakt het voor doorstromers een gunstig moment om een huis te kopen. De extreme prijsstijging van nieuwbouwwoningen van de afgelopen jaren is in het laatste kwartaal afgevlakt tot nog slechts 6% stijging. Dit schrijft WoningBouwersNL in de nieuwe Thermometer Koopwoningen voorjaar 2021.

De gemiddelde verkooprijs van bestaande woningen stijgt op dit moment harder dan die van nieuwbouwwoningen. Huizenbezitters die besluiten hun woning te verkopen kunnen dit in veel gevallen met een forse overwaarde doen. Waar prijzen voor nieuwbouwwoningen eind 2019 nog met ongeveer 20% stegen, is deze groei op dit moment met slechts 5% een stuk gematigder. Ook de lage rente maakt het een gunstig moment voor doorstromers: begin februari van dit jaar is het scherpste hypotheekrentetarief zelfs 1% voor 15 jaar vast.

Met dank aan de corona steunmaatregelen van de overheid zijn de vaste inkomens van woningkopers gemiddeld genomen goed op peil gebleven. De inkomensstijging was in 2020 zelfs de hoogste in jaren. Mensen spaarden door de coronacrisis bovendien meer omdat veel vormen van consumptie lastiger of helemaal niet mogelijk waren. Hierdoor steeg het collectieve spaartegoed met een slordige €20 miljard. Deze combinatie van meer vermogen en hoger inkomen geeft kopers meer financiële ruimte om een woning te kopen.

Starters op grote afstand
De combinatie van de huidige (relatief hoge) prijsniveaus en de aangescherpte leennormen zorgen er wel voor dat nieuwbouwwoningen voor de meeste starters onbereikbaar zijn. Een eengezinswoning kost inmiddels gemiddeld €408.000 en een appartement €418.000. Het aantal nieuwbouwwoningen dat bovendien beschikbaar is voor starters is buitengewoon laag; eind 2020 was in totaal nog maar een kwart van het aanbod nieuwbouwwoningen goedkoop (4%) of middelduur (20%). Voor een gezonde en meer evenwichtige markt is het belangrijk dat er in de komende tijd fors meer goedkope en middeldure huurwoningen aan de voorraad worden toegevoegd.

Wilt u de 5-minuten versie ontvangen? Stuur een bericht naar info@woningbouwersnl.nl 

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie