Gisteren verscheen het essay ‘De woningcrisis in Nederland; achtergronden en oplossingen’ van Peter Boelhouwer. Hij schreef dit op verzoek van Pieter Omtzigt, de lijsttrekker van de nieuwe partij NSC.

Het essay geeft een ijzersterke analyse van hoe we onszelf als samenleving de afgelopen jaren de problemen ingedraaid hebben. Wij delen die analyse. Waar het stuk wat ons betreft werkelijk interessant wordt, is als Peter een aantal aanbevelingen doet.

We kunnen ons in vrijwel alle oplossingen vinden, maar als sample selection de eerste vijf van zijn aanbevelingen:

1. Zorg bij de woondeals voor echte (intelligente) planning en monitoring. We hebben nu deals afgesloten zonder de markt er voldoende bij te betrekken en baseren ons op onvolledige cijfers van lagere overheden.
2. Schaf de eis van 30% sociale huur/65% betaalbaar af. Die maakt het op dit moment onbetaalbaar en 30 procent van niets is niets.
3. Schort de reguleringsmaatregelen die de markthuursector doen twijfelen om te investeren op. (puntenstelsel/huurregulering/optrekken liberalisatiegrens). We gaan nooit 100.000 woningen per jaar neerzetten als er niet iemand gevonden wordt die investeert in die woningen; focus dus op het in stand houden van de investeringscapaciteit.
4. Regel borging voor corporaties die in middenhuur willen bouwen.
5. Verlaag het btw tarief voor betaalbare woningen.

Stuk voor stuk compleet logische en verdedigbare suggesties.

Dit essay roept echter wel de vraag op: waarom komt er van al deze plannen vrijwel niets terug in het partijprogramma van NSC?
En welke van de andere partijen durft het dan aan om deze aanbevelingen integraal over te nemen?

Benieuwd geworden naar het essay? Lees hier het hele essay ‘De woningcrisis in Nederland; achtergronden en oplossingen’, door Peter Boelhouwer.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie