Van Rooyen: “De vertraging die optreedt door intern salderen vergunning-plichtig te maken, mag niet vooruitlopen op de vereenvoudigingen in het vergunningenstelsel. Anders maken we het alleen maar moeilijker zonder het ook ergens makkelijker te maken”

Het plan om voor de berekening van de stikstofuitstoot de mogelijkheden voor intern salderen aan een vergunningplicht te koppelen, leidt tot extra vertraging voor de woningbouwsector. Dit stelt branchevereniging WoningBouwersNL in reactie op de brief die de minister van Stikstof afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Dit komt bovenop de vertraging die er nu al is doordat de Aerius calculator in afwachting op een update uit de lucht gehaald is.

“De brief die de minister van Stikstof afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde bevat een aantal hoopvolle vergezichten” stelt Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningBouwersNL. “Het uitkopen van piekbelasters met een riante regeling, een subsidieregeling voor elektrificatie van het bouwmaterieel; het zijn allemaal mooie stappen in de goede richting.” Volgens de branchevereniging voor Woningbouwers en -ontwikkelaars is het echter niet allemaal goed nieuws. Zo leidt het plan om intern salderen ook aan een vergunningplicht te koppelen tot extra vertraging bij het verlenen van vergunningen. “Het is weer een extra horde die moet worden genomen bij de verlening van een vergunning. Daarmee vragen we veel van initiatiefnemers en overheden, in een tijd waarin het al lastig is om tot nieuwe vergunningen te komen”. Het versimpelen van de berekeningen is daarom ook een goed plan. Het komt daarbij volgens de vereniging echter wel aan op een goede volgorde: “De vertraging die optreedt door intern salderen vergunning-plichtig te maken, mag niet vooruitlopen op de vereenvoudigingen in het vergunningenstelsel. Anders maken we het alleen maar moeilijker zonder het ook ergens makkelijker te maken” aldus Van Rooyen.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie