De meeste ouderen willen het liefste verhuizen naar een rij- of hoekwoning. Dit blijkt uit het grootste onderzoek naar de woonwensen van senioren dat tot nu toe in Nederland is uitgevoerd. De conclusies van het onderzoek dat in opdracht van WoningBouwersNL onder maar liefst 3500 respondenten werd uitgevoerd door onderzoeksbureaus RIGO en Xitres, staan haaks op het beleid dat in de meeste gemeenten gevoerd wordt. Vaak biedt men aan senioren juist binnenstedelijke, grootschalige appartementencomplexen aan, terwijl de ondervraagde 55+ers dit woningtype slechts het rapportcijfer 4,9 geven.

In Nederland wonen ruim 3,7 miljoen 55-plushuishoudens (47% van alle huishoudens), waarvan ruim een miljoen (13%) een 75-plushuishouden is. Deze aantallen nemen de komende jaren verder toe. “Ouderen zijn in de regel echter niet erg verhuis-geneigd” aldus Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker van WoningBouwersNL. “Door echter een product te ontwikkelen dat voldoet aan de woonwensen van deze groep, vergroot hun bereidheid om te verhuizen.” WoningBouwersNL heeft onderzoeksbureau RIGO gevraagd om in samenwerking met Xitres aan 55+ers een aantal fictieve nieuwbouwplannen voor te leggen en deze te beoordelen met een rapportcijfer. Daarnaast kregen ze de vraag of ze hiernaartoe zouden willen verhuizen. De plannen (woonbeelden) varieerden steeds willekeurig in kenmerken om hiervan het effect te kunnen meten.

“Het misschien wel opvallendste resultaat hiervan is dat juist de ‘traditionele’ woonwijk het vaakst wordt genoemd als gewenst woonmilieu” stelt Van Loon op basis van het onderzoek. “De overgrote meerderheid van de ondervraagde senioren wenst naast een woon-, slaap- en badkamer nog 1 (ca. 40%) of 2 (ook ca. 40%) extra kamers. Anders gezegd: 3- en 4-kamerwoningen hebben de voorkeur. Die extra kamer(s) zijn dan vooral bedoeld als logeerkamer, studeerkamer of opbergruimte.”

De meeste respondenten (ruim 70%) hebben geen behoefte aan extra services; ze zijn althans niet bereid daarvoor te betalen. De kleine 30% die dat wel zou willen, denkt dan vooral aan schoonmaakservice, tuinonderhoud en een conciërge. Meer dan 90% van de respondenten vindt dat zijn toekomstige woning nu al geschikt moet zijn voor als ze later minder mobiel worden (33%), of dat de woning geschikt te maken moet zijn (60%). De meeste respondenten willen bovendien kunnen parkeren op de eigen oprit of op een gezamenlijk privéterrein. Dat is duidelijk veel gewilder dan parkeren op straat. Er is relatief weinig animo voor deelmobiliteit of autovrije zones.

Van Loon: “Bij het populairste ontwerp gaf een kleine 60% van de respondenten aan hier binnen twee jaar naartoe te willen verhuizen. Maar dan moet alles kloppen. Als het product niet volledig en in alle opzichten aan de woonwensen voldoet, daalt dit percentage drastisch. Bij het woonbeeld met het laagste rapportcijfer gaf slechts een magere 13% van de respondenten aan nog te willen verhuizen.”

Van de voorgelegde woningtypen worden grootschalig appartementencomplexen van 30 of meer woningen het slechtst gewaardeerd. In vergelijking met 2-onder-1-kappers en kleinschalige appartementencomplexen scoort dit woontype maar liefst 0,7 punten lager. De rij- of hoekwoningen zijn duidelijk het populairst, met meer dan een vol rapportpunt verschil.

Link naar het volledige WoningBouwersNL Woonwensen 55 plus onderzoek 

Lees hier het artikel dat in de Telegraaf verscheen over bovenstaand persbericht.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie