De verkoop van nieuwbouw koopwoningen is in de eerste maanden van 2021 fors gestegen. In januari en februari zijn er ruim 6.479 nieuwbouw koopwoningen verkocht. Dat is maar liefst 19% meer dan in dezelfde periode in 2020. Ook is dit 17% hoger dan het langjarig gemiddelde.

Vooral in de provincies Noord-Brabant (+ 50%) en Overijssel (+43%) is de groei van het aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen ongekend hoog. In Noord-Brabant zijn de nieuwbouw ambities hoog en lukte het om in de eerste maanden van 2021 meer projecten in de verkoop te zetten. De vraag naar nieuwbouw blijft door heel Nederland onverminderd hoog.

In de provincie Utrecht is juist een afname te zien in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Dit is opvallend, omdat de vraag naar woningen hier zeer hoog is. In de provincie Utrecht ligt de focus vooral op binnenstedelijke projecten die lang duren. Er wordt maar weinig ruimte geboden om vaart te maken met projecten aan stads- en dorpsranden.

Ook de provincie Flevoland zag een lichte afname in de nieuwbouw verkopen. De afname komt door een daling in het aanbod van nieuwbouw koopwoningen. Een daling in het aanbod komt door gebrek aan locaties. Dit is niet nodig, want onlangs bleek uit onderzoek in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken dat er in Flevoland ruimte is voor 150.000 nieuwe woningen. Vorig jaar zijn er echter slechts 1.670 nieuwbouwwoningen verkocht in Flevoland. Daar is dus nog een lange weg te gaan.

 

Figuur: Aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen in januari en februari

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie