WoningBouwersNL: nieuwbouw woningaanbod dreigt op te raken

De verkoop van nieuwbouwwoningen verloopt uitzonderlijk goed. In het eerste kwartaal zijn er in totaal 10.420 nieuwbouw koopwoningen verkocht, 31% meer dan vorig jaar. Dit is zelfs het hoogste aantal sinds 2006. ‘Echter, het aanbod van nieuwbouwwoningen raakt wel op’, aldus Jannes van Loon (Woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL)

Vooral het aantal verkochte appartementen lag fors hoger. Dit was met 4.740 bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde van 2.120 verkochte nieuwbouwappartementen. Het lijkt erop dat de complexe, binnenstedelijke ontwikkelingen eindelijk leiden tot meer verkochte appartementen. Vooral in de provincies Noord-Holland (1.097 verkochte nieuwbouwappartementen), Zuid-Holland (943), Utrecht (435) en Gelderland (372) waren de verkoopvolumes uitzonderlijk hoog.

Nog steeds blijft de verkoop van eengezinswoningen de stuwende kracht onder de hoge verkoopaantallen. 65% van de verkopen betreft eengezinswoningen, wat wel wat lager is dan het langjarig gemiddelde van 75%. De verkoop van eengezinswoningen lag in het 1e kwartaal meer in lijn met het langjarig gemiddelde, waarbij Zuid-Holland (1.785 verkochte nieuwbouw eengezinswoningen), Noord-Brabant (1.096), Gelderland (829) en Noord-Holland (686) traditioneel de koplopers zijn.

Ook schroeven veel bouwondernemingen hun productiecapaciteit flink op om zo een poging te doen om de woningnood te verminderen. Echter, veel fabrieken draaien momenteel niet op volle capaciteit, omdat woningbouwlocaties niet snel genoeg loskomen. Sterker nog, veel gemeenten dreigen juist nu te gaan bezuinigen op de afdeling planologie of krijgen vacatures niet gevuld. Volgens van Loon is het belangrijk dat gemeenten ondersteuning krijgen vanuit het Rijk, zodat de woningbouwproductie structureel opgeschroefd kan worden naar 100.000 woningen per jaar. Daarbij is het cruciaal dat gemeenten het bouwbesluit accepteren, zodat een (fabriek)woning niet in elke gemeente weer aan andere (welstand)eisen wordt onderworpen.

Figuur: Aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen in het 1e kwartaal
Aantal verkopen nieuwbouw
Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie