Woningbouwers en -ontwikkelaars verenigd in WoningBouwersNL zien bij gemeenten weinig urgentie bij het oplossen van de wooncrisis. Wethouders spreken bevlogen woorden en in coalitieakkoorden krijgen extra woningen de hoogste prioriteit, maar binnen de ambtelijke organisaties lijkt de crisis niet erg te leven.

“Onze leden constateren bij de gemeenten waar zij bouwplannen indienen een personeelstekort, gebrek aan mankracht om projecten snel te kunnen realiseren”, zegt voorzitter Piet Adema van WoningBouwersNL. De eerste reactie op een bouwplan is meestal een brief waarin de gemeente aangeeft de wettelijke beslistermijn niet te zullen halen. “Maar nergens blijft in gemeentehuizen ’s avonds het licht langer branden.” Zo kunnen bouwers maar mondjesmaat met de bouw van nieuwe woningen starten.

Eerst ambtenarenapparaat op sterkte
De oplossing van de wooncrisis ligt volgens hem mede in de uitbreiding van het ambtenarenapparaat dat de bouw in goede banen moet leiden. “De plannen liggen er, de locaties zijn veelal voorhanden, het enige dat ontbreekt zijn de ambtenaren om te controleren of aan alle regels is voldaan.” Adema ziet hier een taak voor de landelijke overheid. “Steek daar nou geld in, om kant-en-klare bouwplannen sneller te kunnen realiseren.” Adema beseft dat het opleiden van de benodigde ambtenaren tijd vergt.

Samen specialisten inhuren
Het personeelstekort wordt door gemeenten verkleint met tijdelijke krachten, geleverd door gespecialiseerde bureaus. “Die hebben geen enkel belang bij een snelle afhandeling van dossiers”, weet Adema. Bovendien maken gemeenten hierdoor onnodig kosten. Vaak hebben dezelfde bureaus de bouwer al geadviseerd bij het indienen van de stukken. “Dat moet efficiënter. Onze leden hebben verschillende gemeenten al voorgesteld deze extra mankracht sámen in te huren.”

Stikstof is niet het probleem
Dat vooral problemen rondom stikstofuitstoot het bouwen van extra woningen zou frustreren, is volgens Adema onjuist. “Stikstofuitstoot speelt slechts bij heel weinig bouwplannen een rol. De grootste horde die woningbouwers moeten nemen is het tekort aan personeel bij gemeenten.”

Lees hier het artikel dat in de Telegraaf verscheen over bovenstaand persbericht.

Beluister hier het BNR-Nieuwsradio gesprek naar aanleiding van bovenstaand persbericht.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie