De signalen zijn positief en met de juiste impuls vanuit een nieuw kabinet hoeft de bouw niet stil te vallen. Het verkrijgen van een bouwvergunning voor de juiste woningen op de juiste locatie is de grootste uitdaging en plannen zoals de provincie Zuid-Holland heeft aangekondigd werken averechts. De meest recente cijfers over de verkopen van nieuwbouwwoningen laten een daling in verkoop van appartementen zien en veel van deze projecten komen dan ook stil te liggen.

Vergeleken met het voorgaande jaar was de verkoop van appartementen in 2023 beduidend lager (-29%) dan die van eengezinswoningen (-16%). In totaal werden 14.840 eengezinswoningen verkocht en 7.474 appartementen. Dit resulteerde in een daling van het aandeel verkochte appartementen naar 30%, terwijl dit de afgelopen twee jaar rond de 38% lag. Vooral grotere, duurdere appartementen ondervonden moeilijkheden, mede door de hoge kosten van overbruggingshypotheken en de voorkeur van nieuwbouwconsumenten voor grondgebonden woningen. Binnenstedelijk bouwbeleid dwingt ontwikkelaars echter om tegen deze wens in te bouwen, wat heeft geleid tot stilstand in veel binnenstedelijke projecten in 2023. De gemiddelde verkooptijd van een duur appartement is inmiddels opgelopen tot 411 dagen, terwijl een dure grondgebonden woning in 120 dagen wordt verkocht.

Uit recente cijfers van NVM blijkt dat de prijzen van bestaande woningen weer stijgen. Met een gemiddelde prijs van €434.000 een stijging van 5,3% tijdens het vierde kwartaal van 2023 in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022.

Met de huizenprijzen in opmars en de dalende rente, staan steeds meer signalen op groen voor de nieuwbouwmarkt. In 2023 daalde het gemiddelde prijsniveau van een nieuwbouwwoning tot €516.000, dit maakt nieuwbouw opnieuw competitiever ten opzichte van bestaande woningen. Hoewel nieuwbouwwoningen gemiddeld €70.000 duurder zijn, bieden ze de consument een energiezuinige en ruimere woonomgeving. Vanaf 1 januari kunnen consumenten bovendien aanzienlijk meer lenen voor een nieuwbouwwoning, gezien deze altijd beschikken over energielabel A of beter. Het toenemende tekort op de bestaande woningmarkt versterkt ook de aantrekkelijkheid van nieuwbouw, aangezien het vinden van een geschikte bestaande woning steeds uitdagender wordt.

Deze positieve signalen, gecombineerd met stijgende lonen en dalende rente, hebben gezorgd voor een aanzienlijke toename van het budget voor doorstromers die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het verkrijgen van een bouwvergunning voor de juiste woningen op de juiste locatie een uitdaging. Veel lokale overheden houden nog vast aan binnenstedelijk bouwen, terwijl de vraag naar nieuwbouw vooral bestaat uit grondgebonden woningen. Plannen zoals de provincie Zuid-Holland heeft aangekondigd, om bij nieuwbouwplannen te toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen werken averechts. Coen van Rooyen, directeur van WoningBouwersNL, is dan ook kritisch op de voornemens van de provincie Zuid-Holland. Hij is niet tegen betaalbaar bouwen, maar stelt dat de ambities van minister Hugo de Jonge al lastig te halen zijn als er geen extra geld bijkomt.

Een impuls vanuit een nieuw kabinet kan ervoor zorgen dat er snel meer woningbouwlocaties op de juiste plekken beschikbaar komen.

 

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie