WoningBouwersNL: vooral de verkoop van nieuwbouwappartementen zit in de lift

 De verkoop van nieuwbouw koopwoningen verliep uitstekend in de 1e helft van 2021. Er werden 19.500 woningen verkocht, het hoogste aantal sinds 2006. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van de afgegeven afbouwcertificaten van Woningborg, SWK en Bouwgarant. ‘Het hoge aantal verkopen is vooral te danken aan de verkoop van nieuwbouwappartementen’, aldus Jannes van Loon (Woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL).

Waar projectontwikkelaars normaal gesproken 2.500 tot 4.000 appartementen verkopen in het 1ehalf jaar steeg dit aantal in 2021 met 69% naar 7.500. ‘Deze trend zet zich de komende jaren waarschijnlijk door’, aldus van Loon. Overheden hebben hun focus vooral op binnenstedelijke projecten waar voornamelijk ruimte is voor appartementen. Van Loon: ‘Dit legt een rem op de capaciteit van de woningbouw: de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten is moeilijker, vergt veel tijd en levert relatief kleine projecten op. Dit terwijl een belangrijk knelpunt nu juist het gebrek aan ambtelijke capaciteit is.’

Overal uitstekende verkoopvolumes

In alle provincies is het verkoopvolume minimaal 18% hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral de relatief kleine markten in de provincies Friesland (+48%), Drenthe (+47%), en Zeeland (+42%) zien de hoogste stijgingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de meer stedelijke provincies waarvan oudsher veel nieuwbouw wordt verkocht doen het goed. Zo werden er in Zuid-Holland 4.977 nieuwbouw koopwoningen verkocht en in Noord-Holland 3.455. Dat is respectievelijk 33% en 38% hoger dan het langjarig gemiddelde. 

Overheden dringen appartementen op

Vooral het Rijk en provincies sturen aan op binnenstedelijk bouwen. Bouwen in de binnenstad is niet alleen erg duur, het levert ook vooral appartementen op. Inmiddels bestaat 38% van het aanbod aan nieuwbouw uit appartementen, terwijl circa 80% van de belangstellenden het liefst een grondgebonden nieuwbouwwoning heeft. Sinds begin 2014 is vooral de markt voor nieuwbouw eengezinswoningen krap. In de eerste helft van 2021 daalde de krapte zelfs naar het laagste niveau ooit; 1,5. Vijftig inschrijvingen op één grondgebonden woning zijn niet ongebruikelijk. Dit contrasteert met de markt voor nieuwbouwappartementen die diverse malen ruimer is geweest sinds 2014 en waar de krapte-indicator nu 3,7 is.

Consumenten geven voorkeur aan eengezinswoningen

De productie van eengezinswoningen zou dus fors opgeschroefd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen en een wat ruimere markt te creëren. Echter, hier creëren overheden nauwelijks ruimte voor. Dat is opmerkelijk, want 85% van Nederland is onbebouwd. Er is dus genoeg ruimte langs steden en dorpen om grondgebonden woningen te ontwikkelen. De infrastructuur ligt daarvoor vaak al klaar.

Aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen

Op basis van verleende certificaten voor afbouwgarantie per jaar

koopwoningen

Bron: WoningBouwersNL (op basis van de afbouwcertificaten van Bouwgarant, SWK en Woningborg)

Aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen

1e helft van het jaar

koopwoningen

Bron: WoningBouwersNL (op basis van de afbouwcertificaten van Bouwgarant, SWK en Woningborg)

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie