Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

Meer dan 10.000 nieuwbouw koopwoningen verkocht in het eerste kwartaal

 

Hoogste aantal verkopen sinds 2006-Q1

In het eerste kwartaal zijn er in totaal 10.420 nieuwbouw koopwoningen verkocht, ofwel 31% meer verkopen dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2006.

Vooral het aantal verkochte appartementen lag fors hoger. Dit was met 4.740 bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde van 2.120 verkochte nieuwbouwappartementen. Het lijkt erop dat in sommige steden de complexe, binnenstedelijke ontwikkelingen eindelijk leiden tot meer verkochte appartementen. Nog steeds blijft de verkoop van eengezinswoningen, voornamelijk rijtjeswoningen maar ook steeds vaker 2-onder-1-kappers, de stuwende kracht onder de hoge verkoopaantallen. 65% van de verkopen betreft nog steeds eengezinswoningen, wat wel wat lager is dan het langjarig gemiddelde van 75%.

Sinds 1990 berekent de TU Delft de omstandigheden op de woningmarkt vanuit het perspectief van de verkoper van nieuwbouwwoningen. Deze “Thermometer koopwoningen” eindigde in 2020 voor het eerst boven de 200 (202) en model gaat er vanuit dat deze verder zal oplopen tot 215 eind 2021. De marktomstandigheden vanuit het perspectief van de verkopende partij zijn dus het beste ooit gemeten.

Dit komt vooral door de extreme krapte op de huizenmarkt en extreem lage rente.  Ook zijn inkomens beschermd gebleven dankzij de steunmaatregelen, maar hebben huishoudens wel veel minder uitgegeven. Veel van dit geld stroomt naar de woningmarkt. Door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de belangrijkste kopers van nieuwbouwwoningen, doorstromers, veel overwaarde. Ook schroeven veel bouwondernemingen hun productiecapaciteit flink op in een poging de woningnood te verminderen. Het is dus juist nu het moment voor gemeenten om woningbouwlocaties beschikbaar te stellen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie