Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

Nieuwbouwverkopen vlakken af

Nadat de eerste vier maanden van 2021 de verkopen (ver) boven voorgaande jaren lagen vlakte de verkoop in mei 2021 af. Er werden 2.467 nieuwbouw koopwoningen verkocht, maar liefst 23% minder dan in mei 2020.

Dit heeft niks te maken met gebrek aan belangstelling, deze is nog steeds zeer hoog en meer dan 50 inschrijvingen op een woning is geen uitzondering. De oorzaak van het lagere aantal verkopen komt door de gebrekkige pijplijn van nieuwe projecten. Nieuwbouw koopwoningen zijn de laatste jaren fors groter geworden terwijl lokale overheden ook minder vergunningen verstrekten voor koopwoningen. In sommige gemeenten is het nieuwbouw aanbod aan koopwoningen ook sterk gereguleerd. Zo mag elk nieuwbouwproject in Amsterdam nog slechts maximaal 20% koopwoningen bevatten.

Met de nog steeds zeer lage rente, enorm gestegen spaartegoeden, het grote tekort aan woningen en inkomens die nog steeds stijgen blijven nieuwbouw koopwoningen onverminderd populair. Het is daarom schrijnend dat het lokale overheden niet lukt om meer nieuwe woningbouwlocaties beschikbaar te maken, vooral voor de vele woningzoekenden.

WoningBouwersNL Data Dashboard

Vind in een paar klikken alle relevante informatie over zowel de actuele vraag als het aanbod van nieuwbouw koopwoningen. Duik in dit dashboard en vind antwoorden op vragen over de woningvoorraad, de sociaal economische structuur, demografische ontwikkeling, woonwensen (of het aantal mensen dat zich heeft ingeschreven voor een bepaald project) en meer indicatoren per wijk, buurt of gemeente. Alleen leden van WoningBouwersNL kunnen gebruikmaken van dit Data Dashboard.

Bekijk hieronder de lancering van het Data Dashboard (inclusief uitleg dashboard)

WoningBouwersNL Data Dashboard

Als WoningBouwersNL lid heb je toegang tot het Data Dashboard. Nog geen lid? Word ook WoningBouwer en krijg toegang tot het Data Dashboard.

Naar Data Dashboard

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie