Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

2.038 nieuwbouw koopwoningen verkocht in december

In december zijn er 2.038 nieuwbouw koopwoningen verkocht. Het aantal stijgt de laatste maanden (voor het eerst sinds juli is het aantal boven 2000) maar blijft aan de lage kant. De lage verkoop wordt veroorzaakt door een laag aanbod.

Veel bouwprojecten komen nog niet van de grond. Verschillende belangen spelen hierbij een rol. Vaak hebben gemeenten of omwonenden bezwaren, of zitten milieuregels in de weg. Daarom wil minister De Jonge in 2023 een wet doorvoeren waarmee hij gemeenten en provincies kan dwingen om op bepaalde locaties te bouwen. De minister ziet de wet als een middel om de regie stevig in handen te nemen.

Door de economische tegenslag worden er fors minder nieuwbouwwoningen verkocht. De hoge inflatie en geopolitieke onzekerheden hebben het consumentenvertrouwen flink laten dalen. Dit zet samen met de fors hogere rente de verkopen van nieuwbouwwoningen onder druk.

Consumenten waren in de afgelopen maanden veel minder op zoek naar nieuwbouw. Goede courante projecten lopen nog wel, maar voor minder courante, duurdere nieuwbouwwoningen kunnen projectontwikkelaars beduidend moeilijker een koper vinden.

Sowieso blijft de kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen nog ver uit zicht. Het laatste jaar dat dit gebeurde was in 1989. In 2022 werden er circa 74.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er bijna 2.800 meer dan in 2021. Maar door de beperkte vergunningverlening verwacht ING Research dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2023 daalt en zal uitkomen op circa 70.000.

De grootste prijsstijgingen voor bouwmaterialen lijken voorbij. In het 2022 zijn de prijzen met bijna 20% opgelopen. Andere kosten, zoals arbeid, stegen minder hard, waardoor de totale kosten van materialen en lonen tezamen in oktober ongeveer 10% hoger lagen dan een jaar eerder. Ondanks dat verkoopprijzen voor nieuwbouw flink mee stegen, kan dit op de korte termijn sommige projecten onrendabel maken.

Zie verder: https://vastgoedactueel.nl/ing-research-vraag-naar-nieuwbouw-neemt-af/

WoningBouwersNL Data Dashboard

Als WoningBouwersNL lid heb je toegang tot het Data Dashboard. Nog geen lid? Word ook WoningBouwer en krijg toegang tot het Data Dashboard.

Naar Data Dashboard
Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie