Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

Verkoop in oktober op langjarig gemiddelde

In alle maanden van 2021, behalve mei, lag de verkoop van nieuwbouw koopwoningen (zeer) ruim boven het langjarig gemiddelde. In oktober 2021 was de verkoop ook hoger dan het langjarig gemiddelde, maar wel nog maar slechts 60 woningen. Voor heel 2021 staat de teller nu op 31.622 verkochte woningen. Dat zijn 700 woningen meer dan in 2017, het beste verkoop jaar van de afgelopen 10 jaar. Toch wordt het spannend of 2017 overtroffen gaat worden. November is namelijk traditiegetrouw de beste maand voor het aantal verkopen met gemiddeld een krappe 4.000 verkochte woningen. Het is de vraag of die dit jaar gehaald gaan worden. Ondanks de enorme wooncrisis die steeds grotere maatschappelijke onrust aanwakkert lukt het overheden namelijk nog steeds niet om genoeg woningbouwlocaties aan te wijzen. Hierdoor is onlangs het aantal afgegeven bouwvergunningen gedaald, een indicatie dat ook het aantal verkopen zal afnemen.

Dit is een groot probleem, woningbouwers hebben namelijk massaal geïnvesteerd in fabrieken om de woningbouw te kunnen opschroeven. Wanneer deze fabrieken niet op volle kracht kunnen draaien kan dat een groot effect hebben op de al fors gestegen bouwkosten.

WoningBouwersNL Data Dashboard

Als WoningBouwersNL lid heb je toegang tot het Data Dashboard. Nog geen lid? Word ook WoningBouwer en krijg toegang tot het Data Dashboard.

Naar Data Dashboard
Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie