Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

2.523 nieuwbouw koopwoningen verkocht in april

In april zijn er 2.523 nieuwbouw koopwoningen verkocht, dat zijn er 16% minder dan in 2021. Nu was 2021 wel een erg goed jaar voor de verkopen, normaal gesproken ligt de verkoop in april rond de 2800 woningen. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde houdt de verkoop dus nog goed stand.

Over de eerste vier maanden van 2022 zijn er nu 11.327 woningen verkocht. Ook dat is fors lager dan in 2021 (-16%) maar wel in lijn met het langjarig gemiddelde van 11.600. De wat lagere verkoop wordt vooral veroorzaakt door het aanbod: door gebrek aan ambtelijke capaciteit worden er maar mondjesmaat nieuwe projecten vergund. Dit terwijl de vraag enorm is, in het eerste kwartaal was er een record aantal inschrijvingen op nieuwbouwprojecten. Ook zijn er zorgen over het soort aanbod: de vraag naar dure, grondgebonden woningen is enorm maar bij overheden is de wens juist om steeds meer goedkope, binnenstedelijke appartementen te bouwen. Deze mismatch veroorzaakt steeds vaker spanningen, zeker nu de kosten van bouwmaterialen de pan uit rijzen.

WoningBouwersNL Data Dashboard

Als WoningBouwersNL lid heb je toegang tot het Data Dashboard. Nog geen lid? Word ook WoningBouwer en krijg toegang tot het Data Dashboard.

Naar Data Dashboard
Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie