Verkopen nieuwbouw koopwoningen
Per maand *

vanaf 1997

Bron I WoningBouwersNL *: Op basis van afgegeven afbouwgaranties door Woningborg, SWK en Bouwgarant

Nieuwbouw koopwoningen in juni 

In juni zijn er 2.959 nieuwe koopwoningen gekocht. Het aantal is hoger dan in de afgelopen maanden (in mei waren het er 2.212, in april 2.523) maar het blijft een laag aantal gezien de grote behoefte aan huizen in Nederland. De daling komt volgens makelaars deels doordat ontwikkelaars nieuwbouwprojecten in de ijskast zetten door de stijgende bouwkosten. Maar daarnaast komt de daling ook doordat kopers terughoudend worden meldt de NVM in het Financieel Dagblad. 

Zo kunnen de snel oplopende rente, inflatie en de oorlog in de Oekraïne kopers huiverig maken om een grote investering te doen voor over meerdere jaren. De bouw van nieuwe huizen kost meestal wel een paar jaar, en kopers weten niet hoe de wereld er dan uitziet. Makelaars signaleren dat steeds meer mensen eerst hun huis willen verkopen, voordat ze een nieuwbouwhuis kopen. 

Daarnaast speelt ook de betaalbaarheid een rol. Door de hoge huizenprijzen in combinatie met de fors opgelopen hypotheekrente kunnen vooral starters minder vaak een nieuwbouwhuis betalen. ‘In de bestaande bouw uit dit zich in lagere biedingen en een minder extreme prijsstijging, maar in de nieuwbouw leidt de slechte betaalbaarheid vooral tot een tragere verkoop’, zegt vertrekkend NVM-voorzitter Onno Hoes. Volgens Hoes sluit het aanbod daarbij ook niet goed aan bij de vraag. Er worden veel appartementen gebouwd, terwijl er vooral behoefte zou zijn aan eengezinswoningen. 

WoningBouwersNL Data Dashboard

Als WoningBouwersNL lid heb je toegang tot het Data Dashboard. Nog geen lid? Word ook WoningBouwer en krijg toegang tot het Data Dashboard.

Naar Data Dashboard
Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie