Martijn Gils was net 20 toen hij 24 jaar geleden vanuit een stage bij Geveke in dienst kwam als junior calculator. Zijn passie ligt toch meer bij het organiseren waarna hij vervolgens de meeste technische functies binnen Geveke heeft doorlopen. Van werkvoorbereider naar projectleider door naar teamleider en een aantal jaren later naar directeur woningbouw. Sinds 2022 is hij algemeen directeur en eigenaar van Geveke.

Martijn is toegetreden tot het bestuur vanuit de regio Noord-Nederland en wij stelden hem de volgende vragen.

Zou je wat over jezelf willen vertellen (wat persoonlijks, vrijetijdsbesteding)?
Ik ben 44, verloofd, woon in Haren (GN) en ben de trotse vader van 4 kinderen en gebruik mijn vrije tijd graag om te genieten van muziek, gastronomie en vrienden.

Eerder dit jaar ben je toegetreden tot het bestuur van WoningBouwersNL. Wat heeft je gemotiveerd om deze rol op je te nemen?
Om te beginnen mijn interesse en toewijding aan de sector. Ik wil graag nauw betrokken zijn en proberen vorm te geven aan beleid en praktijken die de bouw van kwaliteitswoningen in Nederland zal bevorderen.

Daarbij hoop ik ook als bestuurslid meer en beter invloed uit te oefenen op de strategieën en beslissingen die van invloed kunnen zijn via de politiek op de branche.

Afsluitend maar minstens zo belangrijk vind ik de contacten en gesprekken met collega-professionals.

Welke specifieke speerpunten wil je aanbrengen als bestuurslid van WoningBouwersNL?
Ik zou graag een bijdrage willen leveren aan het toekomst gereed maken van de sector. We moeten, om de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, de sector aantrekkelijk houden om in te willen blijven werken.

Aandacht voor de ontwikkeling van vakmanschap en het aantrekken van talent naar de bouwsector. Focus op de rol van de duurzame ontwikkeling en het positieve effect op de samenleving.

En het actief bijdragen aan en beïnvloeden van overheidsbeleid en regelgeving die de woningbouwsector beïnvloeden. Dit kan ook samenwerking met andere belanghebbenden in de industrie omvatten.

Wat onderscheidt Geveke als bouwbedrijf en welke projecten hebben de meeste indruk gemaakt?
Opgericht in 1911, meer dan een eeuw ervaring in de sector met de focus op duurzaamheid en geavanceerde bouwtechnieken. Deze lange geschiedenis geeft ons diepe kennis van de industrie en een bewezen staat van dienst.

Onze manier van samenwerken is gebaseerd op transparantie, integriteit en een diep begrip van onze opdrachtgevers positie. Dat is wel, wat ons kenmerkt.

Veel projecten hebben indruk gemaakt en zijn mij bijgebleven. Maar mijn allereerste project als verantwoordelijke kan ik nog steeds dromen. 59 appartementen in Hoogezand (GN) 19 koop en 40 huur voor een corporatie.

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee Geveke en andere bouwbedrijven worden geconfronteerd?
Acuut is de verwachte krimp dit jaar 2024. Er wordt verwacht dat de sector in 2024 met ongeveer 1,5% gemiddeld zal krimpen. Op nieuwbouw van woningen en appartementen zal deze krimp waarschijnlijk nog veel groter zijn terwijl de vraag zoals we allemaal weten enorm is en alleen nog maar aan het toenemen is. Dit zorgt dus voor een enorme “prop” in de leiding. Hoe gaan we zorgen dat we hier snel goed planbare productie van maken.

Daarbij is de nieuwe omgevingswet operationeel en worden hier de eerste projecten mee gedraaid. Ik ben heel benieuwd wat hier de uitkomst van zal zijn. Wordt het beoogde doel van minder regels dus sneller bouwen gehaald?

Welke innovaties in de bouwsector spreken je momenteel het meest aan?
Ik kijk met heel veel interesse uit naar wat artificiële intelligentie (AI) kan gaan betekenen voor de bouwsector. Volgens mij zijn de mogelijkheden om dit als hulpmiddel in te zetten voor ons als ontwikkelaars en bouwbedrijven heel interessant.

Welk advies zou je geven aan potentiële nieuwe leden van WoningBouwersNL?
Mijn eerste advies zou zijn. Word lid!

Dankzij WoningBouwersNL ben je altijd op de hoogte van de actuele Marktontwikkelingen, trends en veranderingen in de sector. Er wordt veel gedaan om de leden goed geïnformeerd te houden over alle marktontwikkelingen door middel van maandelijkse bulletins.

Regionaal en ook landelijke netwerkmogelijkheden waar je op een informele manier in contact komt met collega bouwers en ontwikkelaars.

 

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie