WoningBouwersNL had de eer om een delegatie Franse woningbouwondernemers te ontvangen tijdens hun studiereis naar Nederland.

Harold van Rooijen van de KlokGroep vertelde over hun kijk op circulariteit, industrialiseren van het bouwproces en hoe we de tekorten op de arbeidsmarkt te lijf kunnen gaan en onze directeur Coen van Rooyen mocht vertellen over de uitdagingen die wij op de woningmarkt hebben.

De presentatie die we daarna kregen in het LIV Woonbelevingscentrum was voor zowel de Franse ondernemers als voor de andere aanwezigen indrukwekkend. Op zo’n geweldige manier wil iedere klant wel een nieuwbouwwoning kopen.

Met onze Franse collega’s konden we ook goed ervaringen uitwisselen.

Een paar lessen die Coen van Rooyen heeft meegenomen uit de gesprekken:
– Hoewel Frankrijk niet net als Nederland onder zeeniveau ligt, ervaart men zeespiegelstijging ook daar als een enorm risico. Fransen wonen graag (en massaal) zo dicht mogelijk bij de zee en zien die letterlijk op zich afkomen.
– als het gaat om het verminderen van uitstoot of milieu-impact wil de gemiddelde Fransman vooral graag dat ‘de ander’ zijn gedrag verandert. Zelf leeft men het liefste precies zoals de ouders deden. Er is dus weinig bereidheid tot structurele gedragsverandering.
– hoewel in Frankrijk nog veel meer ruimte is (en bovendien een veel hoger percentage onbebouwde ruimte) dan in Nederland, heeft ook daar de overheid een sterke voorkeur voor bouwen van appartementen in de stad.
– Die appartementen verkopen echter moeilijk, want net als in Nederland willen mensen niet in appartementen wonen, maar willen ze liever een gezinshuis met een tuin.
– de hogere bouwkosten, zowel van de afgelopen jaren als van de laatste weken door de problemen in de Oekraïne, raken ook Franse ondernemers hard. Harder zelfs nog dan in ons land, omdat de afzetprijzen bij ons de laatste jaren veel harder zijn gestegen dan daar. Wij hebben een deel van de prijsstijgingen op kunnen vangen, zij niet.

Al met al een geweldige ervaring. We gaan kijken hoe we snel met onze leden op bezoek kunnen in Frankrijk, om de uitwisseling en het leren van elkaar voort te zetten.

Merci tres bien Florian Carquillat et entrepreneurs français!

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie