Per 1 januari 2021 wordt de EPC vervangen door BENG. Hoe bouw je nieuwbouwwoningen BENG en beter? Daar heeft het Lente-akkoord jarenlang kennis en ervaringen over verzameld. Wil je in één middag bijgepraat worden? Of wil je juist de laatste inzichten horen? Tijdens dit congres krijg je alle ins en outs te horen.
Tijdens dit grote BENG-congres leer je alles over BENG wat je moet weten als je werkt bij een ontwikkelaar, bouwer of woningcorporatie. En dat is van groot belang, want vanaf 1 januari 2021 wordt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door BENG. Het congres wordt georganiseerd door het ZEN-Platform, waarbinnen een groot aantal ontwikkelaars, bouwers en corporaties in de afgelopen jaren ervaring hebben opgedaan met BENG. In de vele woningbouwprojecten en studies die binnen het ZEN-Platform hebben plaatsgevonden is naast BENG extra aandacht besteed aan wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit en natuurlijk betaalbaarheid. Die kennis delen zij en wij met jou op 26 mei via een live videoverbinding in een groot aantal deelsessies met collega’s en specialisten. Het BENG congres biedt een complete event experience. Via live videoverbinding stellen we jou in staat om het hele evenement te beleven alsof je er zelf bij bent.
Locatie: thuis! Dit congres wordt digitaal aangeboden.
De deelsessies duren 45 minuten met openbare chatfunctie voor het stellen van vragen.
Deelsessies
1e ronde
- BENG, hoe zit dat eigenlijk? Je hoeft je nog niet te schamen als je dat niet weet. Grijp deze kans en laat Harm Valk (Nieman RI) het je uitleggen in deze sessie BENG voor beginners.
- Betaalbaarheid is voor sociale huurwoningen topprioriteit. Twee corporaties vertellen hoe zij energieneutrale woningen hebben gerealiseerd. Wat hebben zij hiervan geleerd? Wat betekent dit voor hun volgende projecten? Met Niek Habraken (Kleurrijk Wonen) en Gerrolt Ooijman (Wonion).
- Claudia Bouwens (Lente-akkoord) over de leerpunten uit het Woonbelevingsonderzoek ZEN-woningen. Bewoners zijn tevreden, toch zijn er nog veel verbeterpunten. Louis van Loon (BPD) is projectleider van Tonica & Largo, één van de onderzochte projecten. Hij vertelt wat ze ervan hebben geleerd. Sessieleider: Benno Oosterom (Doduva).
2e ronde
- Oververhitting in hete zomers is een risico van goed geïsoleerde woningen. Daarom is BENG uitgebreid met een temperatuuroverschrijdingseis (TO juli). Cees Leenaerts (W/E Adviseurs) maakt inzichtelijk wat de invloed is van specifieke maatregelen op de temperatuuroverschrijding.
- Bewonersgedrag en monitoring blijken essentieel voor de verbetering van BENG- en NOM- concepten. BAM, Van Wijnen, TNO en BeNext hebben twee jaar lang metingen verricht in twee totaal verschillende NOM-projecten. Dennis van Goch (BAM) vertelt over de opzet. Marleen Spiekman (TNO) presenteert de resultaten. Dick van Ginkel (TBI woonlab, voorheen werkzaam bij Van Wijnen) en Edwin van Kessel (BeNext) beantwoorden de vragen in de chat. Sessieleider: Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland).
- Hoe pakken de BENG-eisen uit voor utiliteitsgebouwen? Ieke Kuijpers (DGMR) licht de berekeningen van referentiegebouwen toe. Net als in woningbouw komt hier een wisselend beeld uit, afhankelijk van het toegepaste installatieconcept. BENG 3 is een factor om rekening mee te houden.
3e ronde
- Syntrus Achmea Real Estate & Finance is opdrachtgever van het meerlaagse woonzorgcomplex van zorginstelling KleinGeluk in Apeldoorn dat gerealiseerd is volgens de Passief Bouwen-methode. Heiko Haasjes van Syntrus Achmea Real Estate & Finance legt uit waarom zij als vastgoedeigenaar passieve gebouwen willen.
- Om bouwprojecten door te rekenen op BENG is rekensoftware nodig. Robin van Ravensberg (UNIEC 3) geeft een korte demo van softwarepakket UNIEC.
- KlimaatGarant levert klimaatneutrale woningen (EPC 0) en staat garant voor de prestaties van de installaties door de woningen secuur te monitoren. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 9.000 woningen met een warmtepomp of WKO onder zijn hoede. Joost Bruggemann van KlimaatGarant vertelt over de leerpunten.
Aanmelden
Via de knop ‘aanmelden’, kun je je aanmelden. Je komt dan terecht op de NEPROM-website waarbij je je aanmelding kunt bevestigen. Deelname is kosteloos. Je ontvangt na je aanmelding een bevestiging. Uiterlijk een dag voor aanvang ontvang je per mail de inlogcode, het definitieve programma en de deelnemerslijst. Per post ontvang je op je (huis)adres het BENG Magazine, aangeboden door Eisma Media in samenwerking met het Lente-akkoord.