Traditioneel én hypermodern, vol met vooruitstrevende technologie

Na onze succesvolle studiereis naar Toronto en Detroit in 2019 verleggen we de focus naar het oosten: Ga met ons mee naar het land van de rijzende zon: Japan en ervaar de Japanse gastvrijheid die veel verder gaat dan een paar beleefde woorden.

Japan is één van de meest ontwikkelde landen in Azië. Dat zie je terug in dynamische steden, ultramodern vervoer, high tech innovaties en unieke architectuur. De rijke geschiedenis en bijzondere levensfilosofie geven de westerling een totaal andere kijk op wonen, werken en leven in de stad en daarbuiten.

Japanners staan bekend om hun vriendelijkheid, respect, toewijding en bescheidenheid. Ook zijn ze zeer gedisciplineerd en punctueel. De treinen zijn comfortabel en rijden altijd op tijd. Dat is fijn want we zijn van plan om met de Shinkansen – trein te reizen van Tokyo naar onder meer Osaka, Kyoto en Hiroshima (dagtrip).

De levensstandaard in Japan is vrijwel gelijk aan die in Nederland. Japanners hebben het hoogste inkomen per hoofd van alle Aziaten. De gemiddelde levensverwachting is 84 jaar – 4 jaar langer dan het wereldwijde gemiddelde. Ook in Japan slaat de vergrijzing toe. En daarmee neemt de zorgvraag natuurlijk ook toe. In Tokyo is minder dan een kwart van de inwoners ouder dan 65 jaar. Maar op het platteland in bijvoorbeeld de noordelijke provincie Akita, is 40% van de inwoners over die leeftijdsgrens. Wat is de impact van deze ontwikkeling op de economie en maatschappij? Hoe gaan zij hiermee om?

OVEREENKOMSTEN EN VERSCHILLEN
Japan is net zoals Nederland en Duitsland een zeer welvarend land dat tot een van de rijkste ter wereld behoort. Toch is er ook veel armoede (14%) dat een enigszins onzichtbaar probleem is omdat Japanners geen gezichtsverlies willen lijden en financiële problemen daardoor lang verborgen blijven: shadow poverty. De overheid werkt sinds een aantal jaren aan het structureel terugdringen van het armoedepercentage door onder meer schuldhulpverlening aan te bieden, meer voedselbanken op te zetten en gemeenten te verplichten om een x- aantal sociale huurwoningen te bouwen.

BOUWEN EN WONEN IN EEN MILJOENENSTAD
Japan kent meerdere miljoenensteden. Tokyo is de grootste en telt meer dan 14 miljoen inwoners. De stad groeit per decennium met een miljoen mensen, terwijl de totale bevolking van Japan met vergelijkbare snelheid daalt.

Om de bevolkingsgroei in Tokyo het hoofd te bieden is sinds 2002 het woningbouwbeleid drastisch aangepast: van een vertrekpremie tot het schrappen van regels dat geleid heeft tot een jaarlijkse woningbouwproductie van 100.000 nieuwe woningen per jaar.

BIJZONDERE REGELGEVING
Huizen in Tokyo zijn (in onze ogen) klein en duur ook al daalt de prijs iets sinds er zoveel bijgebouwd wordt. De wetgeving in Japan staat het altijd toe om een bestaand huis te slopen en een nieuw huis te plaatsen. Vereisten op het gebied van welstand en bouwdichtheid zijn afgeschaft. Maatgevend is slechts of de omwonenden nog voldoende uren per dag zonlicht hebben… De waarde van huizen daalt in principe constant naarmate een huis ouder wordt. Het is de grond onder het huis die de meeste waarde heeft en die die waarde ook behoudt. Een huis is dus niet een investering die zich terugbetaalt bij verkoop.

Van de in totaal 1 miljoen huizen die jaarlijks in Japan worden gebouwd, bestaat 15% uit prefab woningen (150.000).

MODULAIR BOUWEN
Het bouwen van een huis op bouwrijpe grond duurt maar enkele weken. Sowieso zijn bijna alle moderne Japanse huizen pre-fab. Hout is van oorsprong hét bouwmateriaal in Japan. Rijtjeshuizen zijn er niet. Iedere woning staat los. Ieder huis is anders. De verscheidenheid is enorm, en daarom zo interessant.

Met 150.000 nieuwe prefab woningen per jaar is de Japanse prefab-markt één van de grootste wereldwijd. Het stigma van het bouwen van saaie, non-creatieve prefab-woningbouw zijn de Japanners wel kwijt want in Japan bewijzen ze het tegendeel!

Samen met Ivan Rupnik en Tyler Schmetterer  van MODX, een wereldwijd netwerk van experts op het gebied van modulair en industrieel bouwen hebben we een interessant  programma samengesteld waardoor we kennis kunnen maken met deze manier van op grote schaal woningen bouwen in Japan. 

 

MOD X is een mondiaal strategisch advies- en kennisuitwisselingsnetwerk dat academische, industriële, overheids- en aanverwante non-profitsectoren in de geprefabriceerde en volumetrische modulaire externe bouwsector integreert.

De organisatie verbindt marktleiders en organisaties die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van duurzame bouw op afstand.

Zie https://www.modx.network

 


Het is moeilijk om in een land als Japan door te dringen tot de kern van hun kennis en ambacht want ze lopen niet te koop met hun deskundigheid. Daarom hebben we contact gezocht met MODX. Zij kennen de weg naar de deskundigen bij universiteiten, bedrijfsleven en overheid en hebben al eerder in Japan excursies georganiseerd. Via hen kunnen we echt kennis maken met de Japanse ontwikkel- en vastgoedmarkt en bouwondernemingen.

Maar ook andere onderwerpen die de woningmarkt raken, komen aan bod zoals:

 • bouwen voor ouderen
 • conceptueel bouwen in de stad
 • waterberging in strijd tegen klimaatverandering
 • economische en demografische ontwikkelingen
 • Japanse cultuur en tradities
 • technologische innovaties
 • houtbouw
REISGEGEVENS

EMIRATES – Economy class
Zat 28-09-2024 vertrek 21.50 Amsterdam, Schiphol
Zon 29-09-2024 aankomst 06.30 Dubai
Zon 29-09-2024 vertrek 07.50 Dubai
Zon 29-09-2024 aankomst 22.35 Tokyo Haneda Int.

EMIRATES – Economy class
Ma 07-10-2024 vertrek 23.45 Osaka
Di 08-10-2024 aankomst 04.50 Dubai
Di 08-10-2024 vertrek 08.05 Dubai
Di 08-10-2024 aankomst 13.15 Amsterdam Schiphol


INSCHRIJVING GEOPEND! 

Wil je zeker zijn van een plekje in dit reisgezelschap? Schrijf je dan snel in!

Deze reis staat open voor leidinggevende vastgoedprofessionals in de projectontwikkeling en stedenbouw.

 • Er kunnen max 22 geinteresseerden mee
 • WoningBouwersNL lidbedrijven hebben voorrang bij inschrijving voor 1 mei 2024
 • Kosten: € 6.750,- (op basis van economy class vliegticket (Emirates) en 1- persoons hotelkamer.
 • Kosten Businessclass tickets op aanvraag.
 • Korting à € 400 p/p bij inschrijving voor 2-persoonskamer.
 • Zodra het zeker is dat deze reis doorgaat, zullen we naar paspoortgegevens e.d. vragen en de facturen opmaken.
Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie