Op 4 december organiseerde TU Delft en Platform31 ‘het Wooncongres 2019’. Het was weer een feestelijke tiende editie. NVB leverde een bijdrage aan het Wooncongres van dit jaar. Onze woningmarktonderzoeker Jannes van Loon gaf een sessie waarin hij liet zien hoe de woningbouw stagneert door de sterke voorkeur van beleidsmakers voor binnenstedelijk bouwen.

Toekomstbestendige nieuwbouw: zet woonwensen en natuur centraal

Volgens Jannes van Loon (woningmarktonderzoeker NVB) stagneert de woningbouw door de sterke voorkeur van beleidsmakers voor binnenstedelijk bouwen. Hij pleit daarom voor nieuwe ontwerpconcepten die wel aansluiten op de woonwensen. Van Loon nam ons mee in het natuurinclusief ontwikkelen van ruime woningen in hogere dichtheden die de grens tussen rood en groen laten vervagen. De sessie startte met aantal peilingen over de ernst van de woningnood, de capaciteit van de woningbouw en de woonwensen. Hoewel de aanwezigen verschillende woonwensen hadden, wil ruim 60% van de woningzoekers het liefst een nieuwbouwwoning in groene woonmilieus aan en buiten de stad, bij dorpen of in landelijke woongebieden. Deze doelgroep geeft de voorkeur aan een rijtjeswoning met tuin. Voornamelijk doorstromers willen graag een betaalbare eengezinswoning.

De woningnood blijft hoog en het aantal woningzoekenden raakt steeds meer in de knel. Daarnaast stijgen de woningprijzen tot externe niveaus en wordt de toekomstige huishoudensgroei onderschat. Dat laatste heeft volgens Van Loon vooral te maken met de migratie. Daar komt nog bij dat er te weinig ruimte is om woningen te bouwen en restrictief R.O. maakt grond voor woningbouw duur. Zoals eerder is vermeld is de beleidsfocus van de woningbouw binnenstedelijk, maar liggen de potentiele locaties juist buitenstedelijk. De oplossing is volgens Van Loon hetnatuurinclusief bouwen, waarin de natuur en de economie met elkaar in balans zijn.

Jac Vries (directeur VBM Ontwikkeling ) presenteerde een mooi voorbeeld van natuurinclusief ontwikkelen. Het project ‘Stad van de Zon’ in Heerhugowaard is een energieneutrale wijk met ruim 3.000 woningen. Voor deze wijk is er 177 hectare groene en blauwe nieuwe natuur ontwikkeld. Vries toonde recente luchtfoto’s en schetsen van het plangebied. Hierin werd duidelijk dat het gebied uit verschillende recreatiegebieden en woongebieden bestond. Jannes van Loon en Jac Vries sloten de sessie af met een aantal stellingen over de woningnood en de woningbouw.

Bekijk hier de video van het Wooncongres 2019. Daarnaast zijn hier ook alle sessies terug te vinden.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie