Alleen voor leden

TU DELFT   

host
EUROPEAN NETWORK for HOUSING RESEARCHERS
Making housing systems work
27 –30 augustus 2024

WoningBouwersNL is dit jaar samen met BZK en BPD hoofdsponsor van het European Network for Housing Researchers in Delft https://enhr2024.com: een groots evenement waar van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 augustus honderden Europese wetenschappers samenkomen om de nieuwste inzichten van hun woningmarktonderzoek te delen. Ook zijn er leuke excursies.

VRIJKAARTEN
Medewerkers van lidbedrijven van WoningBouwersNL kunnen hier bij zijn! Sterker nog, we hebben een groot aantal vrijkaarten weg te geven omdat we graag alle in de woningmarkt geïnteresseerde vastgoedprofessionals willen stimuleren kennis te delen, interessante contacten te leggen en nieuwe ideeën op te doen.

Dus bekijk het voorlopige programma op de ENHR-site of hieronder en schrijf je snel in via de inschrijfknop hiernaast voor één of meerdere (programma) onderdelen!  Dan zorgen wij dat de vrijkaarten jouw kant op komen!

Zodra het definitieve programma bekend is zullen we deze pagina verder updaten met een ‘reisgids’ voor alle gespecialiseerde sessies.

____________________________________________

DINSDAG 27 AUGUSTUS 2024  9:00 tot 11:00 Plenaire sessie:
Introductie over de Nederlandse woningmarkt en woonbeleid
Peter Boelhouwer, Hoogleraar Housing Systems, TU Delft,
Hugo de Jonge, Demissionair/voormalig minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Ja, ik wil hier graag bij zijn – inschrijven voor deze pleanaire sessie!

____________________________________________

DINSDAG 27 AUGUSTUS 2024 11:30 tot 15:45 Workshops
Dit zijn twee blokken van gespecialiseerde sessies van 1,5 uur waarin telkens drie tot vier wetenschappers hun meest recente onderzoek presenteren. Het precieze programma is nu nog niet bekend, maar je kan op https://enhr2024.com/workshops/ zien welke thema’s er zijn voor deze workshops. Zodra het definitieve programma bekend is zullen we een reisgids samenstellen voor de workshops om je te wijzen op de, naar ons idee, meest interessante sessies voor woningbouwers.
JA, ik ben geinteresseerd in deze workshops – Schrijf mij alvast in!

____________________________________________

WOENSDAG 28 AUGUSTUS 2024  9:00 tot 10:30  Plenaire sessie:
1) De rol van coöperatieve nieuwbouwprojecten in het aanpakken van uitdagingen rondom betaalbaarheid en milieu.
Sprekers:
Professor Jardar Sørvoll, University of Oslo & Tine de Moor
Professor Institutions for Collective Action, Erasmus University Rotterdam
2) Uitdagingen voor de energietransitie en de betaalbaarheid van wonen in Europa
Sprekers:
Anu Sarnet, Estonian Union of Co-operative Housing Association
Leandro Madrazo Agudin, Professor at the School of Architecture La Salle &
Sorcha Edwards, Housing Europe
Leuk! Schrijf mij nu in voor deze plenaire sessie!

____________________________________________

WOENSDAG 28 AUGUSTUS 2024 11:00 tot 15:30 Workshops:
Dit zijn twee blokken van gespecialiseerde sessies van 1,5 uur waarin telkens drie tot vier wetenschappers hun meest recente onderzoek presenteren. Het precieze programma is nu nog niet bekend, maar je kan op https://enhr2024.com/workshops/ zien welke thema’s er zijn voor deze workshops. Zodra het definitieve programma bekend is zullen we een reisgids samenstellen voor de workshops om je te wijzen op de, naar ons idee, meest interessante sessies voor woningbouwers.
Schrijf je alvast in voor deze workshops!

____________________________________________

WOENSDAG 28 AUGUSTUS 2024 15:30 tot circa 17:00 EXCURSIES

Alle excursies starten bij de faculteit Bouwkunde. Aantal deelnemers is beperkt. Hieronder een korte beschrijving. Voor een volledige beschrijving van de excursies, zie: https://enhr2024.com/fieldtrips/

 1. Fieldlab Zoetermeer: Transformaties in de oudste New Town van Nederland
  Zoetermeer heeft zijn gemeentelijke grenzen bereikt in het noordoosten. Verdere uitbreiding kan alleen worden gerealiseerd door verdichting in de stad. De herontwikkeling van de oude stadswijken is de grootste uitdaging. Hoogbouw maakt gedeeltelijk plaats voor laagbouw.
 2. The Green Village, TU Delft Campus: Duurzame innovaties in de gebouwde omgeving Bij The Green Village kunnen kennisinstellingen, ondernemers, overheden en burgers duurzame innovaties onderzoeken, experimenteren en demonstreren. Dit fieldlab richt zich op de stedelijke omgeving waar op buurt-, straat- en gebouwniveau getest kan worden. Hier kunnen mensen wonen, werken en leren zonder standaardregels en voorschriften. Met toegang tot het innovatie-ecosysteem van de TU Delft is wetenschap letterlijk om de hoek.
 3. Spoorzone Delft: Nieuwe woonwijk rond ondergrondse spoorlijnen
  Het spoorviaduct uit de jaren 60 dat de stad doormidden sneed, is verwijderd en een ondergrondse spoortunnel is gebouwd tussen 2009 en 2015. Een nieuwe woonomgeving van circa 24 hectare wordt gecreëerd nabij het historische hart van Delft. De eerste bovengrondse gebouwen werden in 2014 opgeleverd en de bouw is nog in volle gang.
 4. Nieuwe typen gezinswoningen in Delft
  Tijdens deze excursie krijg je de vooruitgang en creativiteit van gezinswoningen in een dynamisch nieuw stadsdeel te zien. Je krijgt de kans om projecten zoals “The Family” te verkennen, een innovatief woonconcept speciaal voor gezinnen, geïnspireerd door de wensen van kinderen.
 5. Collectief wonen in Delft
  Nederland heeft een rijke geschiedenis van collectief zelfgeorganiseerd wonen. Deze excursie brengt deelnemers naar verschillende projecten waar bewoners een cruciale rol hebben gespeeld in ontwerp, ontwikkeling en beheer van hun woningen, en waar gemeenschappelijke faciliteiten en taken worden gedeeld. De projecten variëren van Centraalwonen Delft Tanthof uit de jaren 80 tot een van de nieuwste collectieve woonprojecten in Nieuw Delft. Uitleg wordt gegeven door bewoners, architecten en beleidsmakers.
 6. RijswijkBuiten: Duurzame gebiedsontwikkeling aan de rand van Delft (fietstocht) RijswijkBuiten is een grootschalige gebiedsontwikkeling van 3.500 duurzame woningen tussen Delft en Rijswijk. Hier werken de gemeente Rijswijk en private ontwikkelaars nauw samen in een publiek-private samenwerking om hoge ambities op het gebied van energie-efficiëntie, waterretentie en klimaatadaptatie te realiseren. Tijdens deze excursie laten praktijkdeskundigen de voortgang van de duurzaamheidmaatregelen en stedelijke planning voor de laatste 1.100 woningen zien. Let op: deze excursie is per fiets.
 7. Den Haag Zuidwest: Transformatie van een naoorlogs woongebied
  Dit grote naoorlogse stadsdeel bevat voornamelijk sociale huurwoningen. De gemeente Den Haag is dit gebied sinds de jaren 2000 aan het renoveren. Veel oudere woningen moeten worden gerenoveerd of vervangen en er zijn ongeveer 10.000 extra woningen gepland.
 8. Schieoevers Delft: Een nieuw en innovatief woon- en bedrijvendistrict
  In Nederland liggen veel industrieterreinen op aantrekkelijke locaties dicht bij woonwijken. Deze terreinen zijn vaak monofunctioneel en onaantrekkelijk om te wonen. Overheidsbeleid gericht op stedelijke ontwikkeling leidt tot tal van projecten om deze industriële gebieden te transformeren. De Schieoevers is een goed voorbeeld van deze dynamische verschuiving, met plannen voor 3.200 woningen en 1.250 banen op 12 hectare grond. Het voormalige Nederlandse Kabelfabriek wordt een centrum van innovatie en samenwerking, met moderne structuren en slimme, duurzame mobiliteitsoplossingen. Groene ruimtes langs het water creëren een pittoreske achtergrond voor zowel werk als ontspanning. Ga met ons mee op een boeiende excursie en ontdek deze opmerkelijke transformaties!
 9. Beyond the Market: Een excursie vanuit je stoel: film over betaalbare woningen – Een film van Brian Doucet. In deze documentaire verkennen we door heel Canada beleidsmaatregelen en projecten die helpen om wonen te verschuiven van een speculatief goed naar een mensenrecht. De film toont inspirerende voorbeelden en geeft hoop dat oplossingen al binnen handbereik zijn. Gemaakt door Dr. Brian Doucet, Canada Research Chair aan de University of Waterloo. Na de film leidt Dr. Doucet een interactieve Q&A-sessie.

Vol is vol bij deze excursies dus schrijf je nu in voor de excursie van je voorkeur!

____________________________________________

DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2024 9:00 tot 10:30 Plenaire sessie:
1) Is geindustrialiseerde woningbouw de toekomst?
Sprekers:
Alastair Parvin, CEO Open Systems Lab (global), United Kingdom
Alexandra Paio, ISCTE, lead RE-DWELL project, Portugal
Daniel Hall, Delft University of Technology, The Netherlands
2) Jonge mensen en hun toekomst op de woningmarkt
Sprekers:
Sophia Maalsen, Senior lecturer in Urbanism, The University of Sydney School of Architecture, Design and Planning, Australia
Joris Hoekstra, Assistant professor of Housing Studies, TU Delft, The Netherlands
Rory Coulter, Associate professor in Human Geography, UCL Department of Geography, United Kingdom
Boeiend! Ik schrijf me graag in voor deze plenaire plenaire sessie!

____________________________________________

DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2024 11:00 tot 15:45 Workshops
Dit zijn twee blokken van gespecialiseerde sessies van 1,5 uur waarin telkens drie tot vier wetenschappers hun meest recente onderzoek presenteren. Het precieze programma is nu nog niet bekend, maar je kan  op https://enhr2024.com/workshops/ zien welke thema’s er zijn voor deze workshops. Zodra het definitieve programma bekend is zullen we een reisgids samenstellen voor de workshops om je te wijzen op de, naar ons idee, meest interessante sessies voor woningbouwers.
Schrijf je nu alvast in voor deze workshops!

____________________________________________

VRIJDAG 30 AUGUSTUS 2024 09:00 tot 10:30 & 13:30 tot 15:00 Workshops
Dit zijn twee blokken van gespecialiseerde sessies van 1,5 uur waarin telkens drie tot vier wetenschappers hun meest recente onderzoek presenteren. Het precieze programma is nu nog niet bekend, maar je kan  op https://enhr2024.com/workshops/ zien welke thema’s er zijn voor deze workshops. Zodra het definitieve programma bekend is zullen we een reisgids samenstellen voor de workshops om je te wijzen op de, naar ons idee, meest interessante sessies voor woningbouwers.
Schrijf je nu in voor deze sessie!

____________________________________________

VRIJDAG 30 AUGUSTUS 2024 11:00 tot 12:15 Plenaire paneldiscussie Actvisme onder woningmarktonderzoekers
Panelleden:
Cody Hochstenbach, Assistant professor, University of Amsterdam, and author of the award-winning and bestselling book “Uitgewoond”
Peter Boelhouwer, Professor Housing Systems, TU Delft
Melissa Fernandez Arrigoitia, Member of the Editorial Collective, Radical Housing Journal
Sabine Roeser, Professor of Ethics, TU Delft
Marjan Smeulders, Researcher at Radboud Universiteit Nijmegen, and member of Scientists Rebellion the Netherlands (TBC)|
Schrijf je nu in voor deze paneldiscussie!

 

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie