Studenten van de WoningBouwersNL Opleiding Projectontwikkeling Nieuwe Stijl organiseren uniek Circulariteitsfestival!

Corona heeft van een winters feestje een zomers festival gemaakt. We nodigen alle studenten uit de opleiding, hun collega’s en iedere geëngageerde vastgoedprofessional uit om op woensdag 7 juli aanstaande met ons mee te denken over

  • het vergroenen van de stedelijke omgeving
  • het belang van energie-opslag
  • urban farming
  • houtbouw
  • (het meetbaar maken van) circulariteit
  • luxe wonen in afvalplastic
  • de natuur als voorbeeldproject en meer onderwerpen

De (4e) huidige lichting studenten heeft het sessieprogramma samengesteld en inhoudelijk vormgegeven. Kijk in het sessieprogramma naar de onderwerpen die zij op dit moment belangrijk vinden en de bijzondere gastsprekers die zij hebben weten te strikken!

Enne…..

We mogen elkaar weer ontmoeten! De COVID-maatregelen en versoepelingen vanuit de overheid bepalen of we met 60, 70 of 80 vastgoedprofessionals het C-day Festival mogen beleven. Schrijf je dus snel in en verzeker je van een plek! (studenten uit de opleiding en medewerkers werkzaam bij WoningBouwersNL – lidbedrijven krijgen voorrang)

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Ben je verhinderd? Dan kun je je deelname annuleren voor maandag 5 juli 12.00 uur. Bij no show zonder afzeggen wordt er € 85,- excl BTW in rekening gebracht.

Globaal programma

10.30 meet & greet & coffee

11.00 aanvang plenair programma

12.00 aanvang sessieprogramma (4 rondes a 45 min)

16.15 afsluiting en borrel

17.30 einde

Sessieprogramma

A. CONCRETE MET HOUT

In deze sessie nemen wij je mee in de ‘voors en tegens’ over houtbouw en betonbouw. Weg met de voor(oor)delen en misverstanden tussen deze twee bouwmethodieken! Is houtbouw wel zo CO2 beperkend en is beton juist wel of toch niet duurzaam? Deze en meer vragen komen op tafel. Doe mee aan dit stellingenspel en laat je verrassen!

Met medewerking van Eric de Munck, Centrum Hout

B. ENERGIEOPSLAG GEEFT VERLICHTING !

Over gezamenlijke energieopslag in woningbouw

Naast de bouw van woningen moeten we ook ons energieverbruik meer circulair gaan organiseren! De laatste jaren worden vele daken volgelegd met PV-panelen. Dit om te voldoen aan de EPC- en BENG-eisen en om de energielabels te verbeteren. Overcapaciteit is nu voor de gebruiker geen probleem vanwege de salderingsregeling maar dat gaat veranderen want vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Maar er zijn meer redenen om serieus met opslag van energie aan de slag te gaan. Energy Storage weet van de hoed en de rand. Hoe ver zijn we nu? Is de doorbraak nabij?

Met medewerking van Stefan Olsthoorn, Energy Storage

C. URBAN FARMING – HOW TO CREATE CIRCULAR SYSTEMS?

Over circulaire voedselvoorziening in binnenstedelijke gebieden.

Steven Beckers is oprichter van BIGH (Building Integrated GreenHouses). BIGH is de grootste stadsboerderij in Europa en levert vanuit Brussel verse groente en fruit, kruiden en vis aan lokale winkels en restaurants leveren. BIGH streeft naar de ontwikkeling van een Europees netwerk van stadsboerderijen die in synergie werken met gebouwen en de principes van de circulaire economie toepassen op hun manier van produceren. De boerderijen zijn circulaire systemen die geen verspilling veroorzaken en de energie-input minimaliseren.

Steven neemt ons mee in zijn toekomstbeeld van Urban Farming en wat BIGH kan bijdrage aan circulaire voedselvoorziening in binnenstedelijke gebieden (presentatie is in het Engels)

Steven Beckers, oprichter BIGH en adviesbureau Lateral Thinking Factory

D. CIRCULARITEIT IS GEEN SAUSJE MAAR HET RECEPTENBOEK!

Hoe kom je tot een circulaire woning in een circulaire context? Hoe ziet een duurzaam, mensgericht businessmodel voor de wereld eruit? Het dynamische model van Sustainable Urban Development Lab (SUDL) biedt het raamwerk waarbinnen je in heldere stappen naar de ontwikkeling van een circulaire woning wordt begeleid. SUDL ontwikkelt hyper duurzame circulaire communities door vanuit verschillende invalshoeken en met een integrale blik naar de opgave te kijken. Dat gaat dus verder dan de woning en de bewoner alleen.

Met medewerking van Gertjan van Hardeveld, Strategic Sustainability Advisor, SUDL

E. JA HET KAN: KWALITATIEVE WONINGBOUW MET AFVALPLASTIC

Het toppunt van circulariteit is van afval nieuwe materialen maken die opnieuw van dienst kunnen zijn. Circulair ondernemer Bram Peters heeft de missie om zoveel mogelijk afvalplastic te redden uit de verbrandingsoven en uit de natuur. Hij is eigenaar van Save Plastics, een bedrijf dat al ruim 30 jaar verschillende producten van afvalplastic maakt. Hieruit is de SAVE HOME geboren, ontwikkeld met lokaal gerecycled afvalplastic, waar hij nu zelf in woont met zijn gezin. Het is een luxe duurzame woning van 75m2 die op iedere locatie kan worden neergezet. Lekker in het groen woont hij dus nu! Is dit de toekomst van het wonen én de oplossing voor het wereldwijde afvalprobleem? Maak nu kennis met de Save Home! https://www.saveplastics.nl/oplossingen/save-home/

Bram Peters, eigenaar Save Plastics

F. HOUTBOUW IN HOOGBOUW Kansen en uitdagingen, op basis van het project HAUT

“Het 73 meter hoge gebouw is straks de hoogste houten woontoren van Nederland. Uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid.”

Is met HAUT de trend gezet? Wat kunnen we leren van dit bijzondere project aan de Amstel?

Bob Jansen, partner Lingotto

G. MEETBAAR CIRCULAIR

Het meetbaar maken van circulariteit

Circulariteit is een containerbegrip geworden.  Maar wat is het nou écht? Wanneer ben je als bouwer circulair bezig en wanneer niet? Hoe maken we circulair bouwen praktisch? En wat is de impact van circulariteit op bouw- en investeringskosten?

Er zijn inmiddels diverse initiatieven om circulariteit meetbaar te maken. Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden en de “Building Circularity Index” die Alba Concepts heeft ontwikkeld, brengen we structuur in de keuzes waar je als ontwikkelaar voor komt te staan.

Met medewerking van Mike van Vliet, AlbaConcepts

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie