De bouw van bedrijfsruimten en winkels neemt de komende jaren fors toe. Zo groeit de bouwomzet van bedrijfsruimten naar 1,7 miljard euro in 2016 en komt in dat jaar de bouwomzet voor winkels uit op circa 360 miljoen euro.

Vorig jaar werd nog voor ‘slechts’ 291 miljoen euro aan bouwvergunningen voor winkels verleend. De bouw van kantoren verkeert ook de komende jaren nog in zwaar weer.

Tot deze conclusies komt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in het ‘Kompas Commercieel Vastgoed’. In deze nieuwe uitgave van NVB houdt de brancheorganisatie de kantoren-, winkels- en bedrijfsruimtenmarkt uitvoerig tegen het licht. “Duidelijk is wel”, stelt NVB-directeur Nico Rietdijk vast, “dat na jaren van kommer en kwel ook voor de bouw commercieel vastgoed betere tijden aanbreken.”

Een winkel(formule) van 6 á 7 jaar is eigenlijk al oud en aan herziening toe

Vooral de bedrijfsruimtenmarkt, bij uitstek al een conjunctuurgevoelige sector, profiteert als eerste van het economisch herstel. Vorig jaar werd nog voor 1,2 miljard euro aan bouwvergunningen verleend. De verwachting is dat dit volgend jaar naar 1,7 miljard euro zal groeien. In 2015 jaar zal voor circa 1,5 miljard euro aan bouwvergunningen worden afgegeven. Overigens is dit alles volgens Rietdijk nog een schijntje in vergelijking met 2008. “Toen werd voor bijna 3,8 miljard euro aan opdrachten gegeven. Maar 2008 was dan ook een topjaar wat niet snel zal worden geëvenaard.” De te verwachte groei voorziet NVB in logistieke bedrijfsruimten en zogenoemde maatwerkoplossingen. “Dus kiezen bedrijven eerder voor nieuwbouw in plaats van voor incourant bestaand vastgoed.”

Ook met de bouw en verbouw van winkels gaat het de komende jaren weer beter. Ondanks de toenemende online-aankopen is er veel dynamiek in de winkelbranche die aanhoudend voor bouwwerkzaamheden zorgt. “Een winkel(formule) van 6 á 7 jaar is eigenlijk al oud en aan herziening toe”, licht Rietdijk toe. In 2014 werd nog voor 291 miljoen euro aan bouwopdrachten verleend. NVB verwacht dat dit volgend jaar uitkomt op € 360 miljoen.

Zorgenkindje

Zorgenkindje binnen de bouw van het commercieel vastgoed blijft de kantorenmarkt. Vorig jaar stokte de bouwomzet, nieuw en verbouw op 478 miljoen euro. Door een dreigend tekort aan moderne hoogwaardige kantoorruimte en een toenemende belangstelling van beleggers, voorziet NVB voor de komende jaren een stabiele bouwomzet van rond de 500 miljoen euro per jaar. “Hiermee zal de Nederlandse kantorenbouw verhoudingsgewijs echter nóg meer een niche worden dan die nu al is”, aldus Rietdijk in het Kompas.

Kompas Commercieel Vastgoed is de eerste in een nieuwe reeks van NVB-marktstudies. In 2016 maken een apart Kompas over Woningvastgoed en een over Maatschappelijk Vastgoed de serie compleet. De rapporten zullen eens in de twee jaar verschijnen. De Kompasreeks doet voorspellingen en geeft tevens ‘doorkijkjes’ naar de lange termijn.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie