Het snel groeiende tekort aan aanbod is momenteel dé achilleshiel van de sector. Het verklaart de afnemende groeipercentages van het aantal transacties. Op een gegeven moment is er gewoon niets meer te verkopen. In Noord-Holland is dit proces feitelijk al (te) ver gevorderd. Andere regio’s zullen snel volgen zolang er geen oplossing komt.

Wil de woningmarkt niet volledig droog koken en de woningprijzen niet verder exploderen, is er serieus werk aan de winkel. Het Rijk, de provincies en de gemeenten zullen hun rol proactiever moeten oppakken. Ontwikkelaars en woningbouwers popelen om hun klanten te bedienen, maar zij kunnen het niet alleen. De dossiers Wonen en Bouwen moeten daarom een prominentere plek op de politieke agenda’s krijgen.

Oud-minister voor Wonen, Stef Blok, liet zich op het eind van zijn kabinetsperiode regelmatig ontvallen dat de woningmarkt in Nederland klaar is en dat er in een volgend kabinet geen nieuwe minister voor Wonen meer nodig zou zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de uitlatingen van deze oud-minister inmiddels volledig door de tijd zijn ingehaald.

Volgens recent onderzoek van het ABF kwam Nederland in 2016 in totaal 139.000 huur- en koopwoningen tekort. Een aantal dat volgens het ABF snel verder zal toenemen tot een tekort van meer dan 200.000 woningen in 2020. Vooral starters en ouderen hebben er last van. In de perceptie van deze groepen is het nu vaak kiezen uit drie kwaden: heel lang wachten, heel veel betalen of gewoon niet verhuizen. Tegen deze achtergrond is het zeer te begrijpen dat de huidige minister van Binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren, de betrokken partijen als provincies, gemeenten en ontwikkelaars heeft opgeroepen om werk te maken van de versnelling van de woningbouw.

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen, dat is nu dus het credo. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ook in 2018 zal de bouw naar verwachting niet voldoende zijn. Met een beetje geluk en met héél veel inspanningen krikken we de jaarproductie van nieuwe koop- én huurwoningen misschien op naar 65.000 á 70.000 woningen, maar dan hebben we het wel gehad. We houden dus voorlopig een woningtekort, hoe triest ook.

Dit artikel is afkomstig uit Thermometer Koopwoningen voorjaar 2018.

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie