Dit bericht komt uit onze nieuwe Thermometer Koopwoningen Voorjaar 2021

Waar andere ondernemers in 2020 hard werden getroffen door het coronabeleid boekten veel woningbouwers record omzetten. Voor velen was het zelfs het beste jaar ooit. Ook voor 2021 hebben woningbouwers de werkvoorraad goed op orde, maar er blijven zorgen over de economie en het tekort aan bouwlocaties.

Nauwelijks faillissementen 

Het aantal faillissementen bij bouwbedrijven en ontwikkelaars is lager dan ooit. Dit terwijl de werkvoorraad juist gestabiliseerd is op een gezonde 12 maanden. Deze goede cijfers zijn ook duidelijk terug te zien in het producentenvertrouwen. Waar andere sectoren, zoals de industrie en vooral de dienstensector, het tijdens de 1e lockdown zeer negatief inzagen, kreeg het producentenvertrouwen van bouwers maar een kleine knauw. Inmiddels staat het alweer op het pre-corona niveau. 

2021 spannend jaar ?

2021 kan een spannend jaar worden voor de woningbouwers. Ook al hebben de meeste woningbouwers hun werkvoorraad goed gevuld, toch zal de bouwproductie wat lager uitvallen gezien het lagere aantal vergunningen de afgelopen jaren. Tot nu toe staan alle seinen nog op groen voor de verkoop van nieuwbouwwoningen en worden er veel nieuwbouwwoningen verkocht. Maar, mocht verdere economische krimp leiden tot prijscorrecties op de woningmarkt dan is het zaak om snel te schakelen qua prijsniveaus. Gezien de benodigde stijging van de woningbouwproductie en de op dit moment (alweer) krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om personeel vast te houden. Ook is er behoefte aan innovaties die de schaal van de productie verhogen met minder mensen. Aandacht voor het personeel is juist in deze tijd belangrijk, omdat veel werknemers maar moeilijk met het coronabeleid kunnen omgaan. Langdurig uitvallen dreigt, zeker bij jonge medewerkers. 

 

Gerelateerde artikelen

Ben je nog niet uitgelezen? We hebben nog veel andere mooie artikelen, daar kun je op bouwen.

Wil je ook WoningBouwer worden?

Geef dan nu een boost aan je ondernemerschap en sluit je aan!

Meer informatie